2019. május 20., hétfő

3D szerkesztés

Mindennek oka van...
Kolléganőm nemrég tért vissza németországi partnerintézményünkből, ahol megismerkedett a 3D nyomtatási technikával, illetve az elemek szerkesztésének lehetőségével az AutoCad program segítségével. Beszélgettünk róla, hogy mennyi lehetőség van ebben, és következő tanévben jó lenne egy CAD szakkört indítani, biztos lenne rá kereslet. És néhány nap múlva találkoztam a pályázattal, amely keretében most kipróbálásra megkaptuk egy CraftBot 3D nyomtatót. Ez biztos nem véletlen :)

Jelenleg, a társasjáték tervezése egy egyszerűbb szerkesztővel történik, a TinkerCad programot használjuk tervezésre. Ez egy aránylag gyorsan elsajátítható online 3D szerkesztőprogram. Több közreműködő diákunk is van, akinek csak a program elérhetőségét mondtam meg, és önállóan eligazodva, másnapra már hozta is a megbeszélt elemeket .stl formátumban lementve.
Egy gyors regisztráció után (csak egy e-mail címet kell megadni), már indulhat is a tervezés.
Új alakzat tervezésének elindításakor ezt a felületet látjuk:
A munkasík a bal felső sarokban található kocka segítségével forgatható, így mindig a szerkesztésnek legmegfelelőbb nézetben láthatjuk készülő alakzatunk. 
A jobb oldalon különböző alakzatok közül válogathatunk, illetve 3D szövegek elkészítésére is van lehetőség. Miután elhelyeztem a munkasíkon a kiválasztott alakzatot, mindhárom irányban átméretezhetem, forgathatom, illetve a munkasíkhoz képesti magasságát is beállíthatom.

Nagyon jól kihasználható szerkesztési lehetőség az alakzatok szilárd illetve furat beállítása, amely opció segítségével "benyomatokat" készíthetek az alakzaton, amely méretbeállítástól függően akár teljes mélységben átfúrja az alakzatot, akár csak a síkba besüllyedő furatot képez.
És a kezdeti ismerkedés után csak a képzelet (és az idő) szab határt a kreatív, összetett terveknek.
Jó tervezést!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése